12 Kasım 2014 Çarşamba

GÜNDÜZSEFASI-SARAH JIO








      Sarah Jio'nun yeni kitabı ülkemizde ay sonuna doğru kitapçılarda bulunacak. Yazarın ülkemizde yayımlanan 5. kitabı olan Gündüzsefası'nı okudum. Tüyap'a özel 5000 tane basılan kitaplardan birini aldım. 4 günde bitirdiğim kitabın çok akıcı ve sakin bir dili vardı. Hatta dilini ve anlatımını diğer kitaplardan daha çok sevdim. Yine de bir Yağmur Sonrası heyecanını veremedi. Buna rağmen bu sakin tarzı benimsedim ve kendi tarzında Sarah Jio'nun en iyi kitabı olabilir gibi geldi. Keşke finale biraz daha zaman verseydi ve daha iyi düşünseydi. Çünkü sürpriz olmayan sonu bir mantığa oturamamışken kitap bitti. Bitti sandım daha doğrusu. Kitap içinde patlatamadığı sürprizi en arka sayfada patlattı. Ama oldu mu olmadı. Sanki idare eder durumda olan kitabı daha da batırdı. Ben karakterlere ,hikayenin geçtiği yere, yaşanılan duygulara aşık olmuşken hikayenin benim gözümdeki değerini düşürdü sanki. Dediğim gibi kitap o kadar güzel ki mekan, zaman ve karakterler sevilmeyecek gibi değil. Ama sonu istediğim gibi değildi sadece.





       Hikayeyi kaba taslak ipucu vermeden anlatmaya çalışacağım.


Ada Santorini New York'ta bir dergi editörü. İyi bir işi var ama iki yıl önce büyük bir trajedi yaşamış ve bunun etkisinden hala çıkamamış. Doktoruna şehirden uzaklaşmak istediğini söylüyor. Doktoru da Seattle'da bir arkadaşının yüzen evini kiralamasını öneriyor. Evet yüzen ev :) Sleepless in Seattle 'ı (sevginin bağladıkları) izleyenler yüzen evin ne olduğunu çoktan hatırladı bile. ( meg ryan-tom hanks) Bilmeyenler için Seattle'da tekneler caddesi diye bir yerde gölün üzerinde yüzen evlerin yasal olduğunu belirtmeliyim. Floating home diyorlar ve işte bir resmini paylaşıyorum hikayenin mekanını görebilesiniz diye :)




   Ada bu eve yıkılmış bir halde geliyor. Tekneler caddesi sakinlerinden arkadaş edinmeye başlarken evin içinde bir sandık bulup eskiden orada yaşayan kadına ait bir takım eşyalar buluyor. Bu kadın Penny Wentworth. 1950 'li yıllarda bir ressamla evlenip bu evde yaşayan Penny 'nin hayatı ve Penny'nin akıbetini araştıran Ada sırayla yer alıyor kitapta. Aşkı,evlat sevgisini,ölümü,vicdan azabını ve daha bir çok insani duyguyu bu sefer daha derinden işlemeyi başarmış Jio. Ama dediğim gibi finali oturtamamış.



Sarah Jio'nun bu kitabı yazmak için 4 aylığına bir yüzen ev kiralayıp orada yazdığını belirtmek isterim. Benim açımdan zaman kaybı değildi. Gerçekten çok sevdim. Tavsiyedir. :)