7 Ekim 2015 Çarşamba

Yalnız bir evin kahkahası - Ann Leary



   Küçük bir kasabada geçiyor tüm hikaye. Ya da hikayeler mi demeliyim ? Kitabın bir tane baş karakteri var görünse de kasabada yaşayan neredeyse herkesin geçmişi ve bugünü hakkında bilgi sahibi oluyoruz.

  Kısaca birkaç karakterden bahsedeceğim. Önce 60'lı yaşlarında çok başarılı bir emlakçı ama alkolik Hildy'den başlayalım. Hildy emlak konusunda pazarlama konusunda çok başarılı. Kökenleri Salem'de asılan bir cadıya dayandığı için herkesin zihnini okuduğu söylentilerine yol açmış. Tabi insanlar bundan korkmuyor genellikle bununla eğleniyorlar. Arkadaş toplantılarında hünerlerini sergileyen Hildy'nin ise sahip olduğu yetenek medyumluk değil insanların davranışlarından çıkarımlarda bulunma. Neredeyse Sherlock gibi oluyor o anlarda. Hildy'nin iki kızı, yıllar sonra eşcinsel olduğunu söyleyerek onu terk eden bir eski kocası var. Hildy'nin alkol problemi bundan da öncesine genç kızlığına,buna yol açacak sebepler de çocukluğuna kadar gidiyor. Bunu zaten kitapta göreceksiniz. Kızları onu zamanında bir rehabilitasyon merkezine göndermeye ikna etmiş,fakat döndükten belli bir müddet sonra tek başına evinde şarap kadehlerini yuvarlamaya başlıyor. Ama kendinden çok emin, yatağa gittiğini hatırlayacak kadar içiyor sadece. Hatırlamadan yaptığı rezillikleri çok eskide kaldı artık. İşte burada Hildy'nin kendini nasıl da kandırdığına ve nasıl da herkesten bu problemini saklayarak işleri daha da beter hale soktuğunu görüyoruz. 

    Ben bu kısımları okurken Hildy'nin bağımlılığının yerine başka bir şeyi koyabileceğimizi düşündüm. Sizden,bizden  bir şeyler. Belki sigara...Belki aşırı yemek...Belki ders çalışmayıp sabahlara kadar film izlemek...Belki de vazgeçemediğiniz bir aşk...

    Yok mu herkesten gizlediğimiz bir şeyler ? Peki içten içe bu kadar abartmamamız gerektiğini bildiğimiz halde hala kendimize yalanlar söylemiyor muyuz? Ah öyle güzel bahaneler buluruz ki kendimize,cinayet avukatı olsak adamı ipten alırız. Öyle ikna edici,öyle zekice bahanelerdir onlar. Bunlarla yaşarız. Bunlarla YAŞIYORUZ.

  Bazıları Hildy'ninki gibi çok ileri gidildiğinde belki insanların hayatına malolacak. Bazıları ise sadece bizi bitirir. Ama hepsi sonuçta aynı. Kendimizi kandırıyoruz.

   Hildy'de öyle en sonunda dönülmez bir yola girene kadar işin dozunu kaçırıyor. Belki yıllar önce kaybettiği aşkına kavuşacak. Belki kızları onunla gurur duyacak,belki torununa korkmadan bakabilecek. Belki bunların hepsi kitabın sonunda gerçekleşti. Belki de...

   Rebecca... Ünlü,zengin Rebecca... Arkadaşlığı Hildy'de aşkı ise çok başka bir yerde bulacak. Onunki de Hildy'ninkinden farklı bir bağımlılık değil. Onun bağımlılığının ismi farklı sadece..aşk... Sonu nereye varacağı belli olmayan bir aşk. Ve o aşk bütün kasabayı ne hale getirecek bilinmez.

  Çöpçü Frankie, Cassie ve Patch, engelli oğulları Jake,psikiyatrist Peter ve daha nice karakter bu kasabada, bu kitapta. Kapağındaki şirinlikten çok azını barındıran kitap daha ciddi meseleleri ele almış. Özellikle son 50 sayfasında gerilim hiç durmuyor.



  Kitap Hakkında

"Her ev, sahibinin hikâyesini anlatır."

Çocukluğundan beri küçük bir kasabada yaşayan Hildy Good, kasaba sakinleriyle ilgili her şeyi bilmesiyle ünlüdür, ayrıca yetenekleri sadece bununla da sınırlı değildir: O başarılı bir emlakçı, bir anne ve büyükannedir! Üstelik her günü ayrı bir heyecan fırtınasıyla geçer. Ancak, kızları çok içtiğini söyleyerek onu rehabilitasyona yolladığından beri geceleri kendini biraz yalnız hisseder. Neyse ki artık içkiyi bırakmıştır... Yani neredeyse.

Kendisini yalnız ve boş yere cezalandırılmış gibi hisseden Hildy, kasabaya yeni taşınan zengin Rebecca McAllister'la arkadaş olur ve onun sayesinde yeniden hayatın bir parçası olduğunu hissetmeye başlar. Bu ikili, biraz dedikodu yaparak, biraz da içerek kaygılarını unutmaya çalışır. Tabii bu, aralarındaki sırlardan sadece bir tanesidir, diğeri ise tüm kasabayı ve bazı insanların hayatlarını altüst edecek kadar büyüktür.

"Hildy orijinal, inanılmaz sevimli ve tek kelimeyle tekinsiz bir karakter... Alkolizm hakkında samimi ve komik bir roman."
-Kirkus-

"Hildy'nin taptaze, zekice ve ustaca bir üslupla anlatılan hikâyesi sarhoş ettiği kadar ayıltıyor da."
-People Magazine-

"Batıl inançlar, sarsıcı olaylar ve entrikalar, Ann Leary'nin küçük kasabalara özgü hayhuydan payını alan sürükleyici yeni hikâyesinde yerini buluyor."
-Redbook Magazine-
(Tanıtım Bülteninden)



Kitap Adı : Yalnız Bir Evin Kahkahası
Yazar : Ann Leary
Çevirmen : Ilgın Yıldız
Yayınevi : Novella Yayınları
Tür : Roman
Fiyat : 22 TL